Har din katt vuxit ifran kattungematen?

När du fick hem din kattunge kunde du nog inte tänka dig att ge den något annat än mat som är utformad för den växande kroppen. Nu när din katt är nästan fullvuxen är det dags att börja tänka på ett premiumfoder som är särskilt utformat för vuxna katter.

Även om din katt är ung och fortfarande leker som en kattunge kommer den snabbt att utvecklas till en vuxen katt. Och i motsats till vad man ibland får höra, passar inte ett och samma foder (oavsett om det är avsett för kattungar eller vuxna) för alla katter. Det är stor skillnad mellan kattungars och vuxna katters näringsbehov, och därför är det mycket viktigt att du ger din katt förstklassig näring som är lämplig för dess ålder.

Spelar det någon roll om jag väljer premiumfoder eller inte?

Varför ska du byta foder för din halvvuxna katt till ett premiumfoder för vuxna katter? Därför att kvalitet räknas. Det är viktigt att du fortsätter med samma fina näring när din katt är på väg in i vuxen ålder. Om du byter till ett foder med enbart basnäring i detta utvecklingsstadium kan det rubba kattens matsmätningssystem, och din katt kommer definitivt inte få samma typ av näring som den hade under uppväxten.

Jämför med ett spädbarn. När det är dags att börja ge fast föda skulle du självfallet aldrig ge ditt barn annat än den bästa näring du kan köpa. Samma sak gäller din växande kattunge. Premiumfoder som IAMS® innehåller högklassiga ingredienser som bidrar till att hålla katten vid god hälsa. De är särskilt utformade för att ge din katt en sammansättning som innehåller:

 • Ingredienser av hög kvalitet
 • Balanserade och optimala mängder protein, fett, måttligt jäsbara fibrer, kolhydrater, vitaminer och mineraler som gör kosttillskott överflödiga
 • Recept av konsekvent hög kvalitet som inte ändras oavsett tillverkningskostnader
 • Utmärkt smak som bevisats genom utfodring
 • Uppfyller eller överträffar kraven från Association of American Feed Control Officials
 • Näringstäta sammansättningar som är rätt för varje livsstadium
 • Produktgarantier
Överst på sidan

Se resultatet

Vad blir resultatet av alla dessa produktegenskaper? En glad och frisk katt. Med ett premiumfoder kan du förvänta dig att se dessa viktiga tecken på god hälsa. De bidrar till att ge din katt ett långt och friskt liv:

 • Utmärkt muskeltonus
 • Blank och tjock päls
 • En frisk hud och ett friskt skelett
 • Klara, ljus ögon och rena tänder
 • Liten och fast avföring

IAMS premiumfoder har utvecklats baserat på decennier av forskning och bidrar till att hålla din katt frisk och tillför den näring katten behöver för att få ett långt liv. Generiska varumärken kan helt enkelt matcha den expertis som ingår i varenda påse med IAMS kattfoder.

Överst på sidan

När det är dags att byta

När din katt är ungefär 12 månader gammal är det dags att byta kost till ett förstklassigt underhållsfoder. När du byter till ett vuxenfoder är det viktigt att du är uppmärksam på kattens vikt och kroppskondition och justerar portionerna om det behövs.

Eftersom katter vanligen äter bara så mycket de behöver går det bra för de flesta katter att ha fri tillgång till maten. Med fri tillgång menas att maten finns tillgänglig dygnet runt så att din katt kan äta när och hur mycket den behöver. Innekatter som inte får så mycket motion kan dock överäta om de har konstant till gång till maten. För dem är det bättre att utfodra portionsvis. Vi rekommenderar att du delar upp dagsransonen i åtminstone två måltider per dag.

För att bestämma hur mycket foder du ska ge din katt kan du börja med att titta på rekommendationerna från fodertillverkaren som du hittar på påsen. Utgå från dessa riktlinjer och väg din katt en gång i veckan. Om din katt går upp eller ner vikt på ett oönskat sätt kan du justera dagsransonen något och väga katten igen om en vecka.

Överst på sidan

Hur byter jag foder?

För att undvika matsmältningsbesvär bör du göra bytet från kattungefoder till vuxenfoder under loppet av fyra dagar på följande sätt:

Dag 1: Blanda 75 % kattungefoder och 25 % vuxenfoder.
Dag 2: Blanda 50 % kattungefoder och 50 % vuxenfoder.
Dag 3: Blanda 25 % kattungefoder och 75 % vuxenfoder.
Dag 4: Ge katten 100 % vuxenfoder.Hitta rätt foder för ditt husdjur

Expertnäring och njutning. Inga kompromisser

Rätt kost kan vara fantastiskt för husdjur. Läs våra läckra recept för att hitta det foder som ditt husdjur kommer att älska.

KATT HUND